På svenska

Ida Lundén (1971-) är tonsättare och musiker verksam framför allt inom kammarmusik, elektronisk och improviserad musik.
Hennes musik kan beskrivas som lekfull och undersökande och tar ofta avstamp i utommusikaliska element som klädnypor, tumstockar, och nedläggningshotade gångstigar. Många gånger använder hon tidigare existerande musik som utgångspunkt för komponerandet. Samarbeten är en viktig del i hennes konstnärliga verksamhet och hon har bland annat gjort musik till ett flertal dansföreställningar.
Hörspelet R, som tillkom under tiden för hennes tonsättarresidens på Sveriges Radio P2 2011-2013, visas just nu på Scenkonstmuseets utställning om Elektronmusikstudion, EMS. I februari 2024 framförs flera av hennes verk från senare år på en porträttkonsertAtalante i Göteborg, bl a ett uruppförande av verket Locken, lillinga, Gulla för flöjt och två rullbandspelare.
Ida Lundén undervisar i komposition på Gotlands tonsättarskola, samt är adjunkt i konst med inriktning ljud på Konstfack.

——————-

Ida Lundéns musik kan låta på många olika sätt, men gemensamt är nyfikenheten och utforskandet. Det kan vara utforskande av ljud som i Susa Donker Low och Verktum eller återanvändandet av musikaliska minnen som i Songs My Mother’s Taught Me och Tyskamossarnas sugluft.

De senaste åren har hon gjort flera större samarbetsprojekt; Hon gör elektronisk musik till dansföreställningen Ghosting på det Kongelige Teater, Köpenhamn med koreografi av Sebastian Matthias. Pygostylia satte fokus på plastens inverkan på fåglar genom att skapa musik av plast från havet med film av Jöns Mellgren och konceptuell kostym av Ulrika Gunnarsdotter; I samarbete med scenografen Johanna Mårtensson skapade hon Orgel som är ett instrument, men också ett sceniskt rum där publiken bildar en orkester som tillsammans blåser i en orgel bestående av 180 ”pipor” av olika karaktär (munspel, blockflöjter, partytutor, hundleksaker, veckade plaströr mm). I hörspelet R skapade hon tillsammans med poeten Pär Thörn en fantasi i text och ljud över bokstaven R.
Som musiker har hon hörts i improvisationsensemblen Hear/Here där hon framför allt spelat på olika lockpipor för fåglar, specialgjorda mekaniska ljudobjekt och egenbyggda synthar. Dessa instrument förekom också i live-musiken till den av Riksteatern producerade dansföreställningen Intergalactic Underwater Palace med koreografi av Sebastian Matthias.

Hennes musikutbildning startade med pianoundervisning i fem-årsåldern och fortsatte med körsång, musikgymnasium och elva års studier i jazzpiano, pedagogik och komposition på musikhögskolor i Stockholm, Göteborg samt Freiburg i södra Tyskland. Bland hennes lärare kan nämnas Sven-David Sandström, Pär Lindgren och Mathias Spahlinger.

Ida Lundén var hustonsättare på Sveriges Radio P2 2011-2013 och 2006 var hon artist in residence samt mottog Omega-priset på Visby International Center for Composers. Mellan 2004 och 2005 var hon stipendiat på KonstForum Hellerau, Dresdner Zentrum für zeitgenössiche Musik. Hon har mottagit flera stipendier från bl a Konstnärsnämnden, Stockholms stad, Musikaliska akademien och Stim.